0,00 лв. (0)

Нямате добавени продукти в количката.

Как да избера грип за тенис ракета?

Как да избера подходящ грип за тенис ракета?

Какво е грип? Под „грип” на тенис ракета се разбира обиколката на найната дръжка. Той трябва да пасва на ръката Ви, за да се избегнат нежелани контузии. От него зависи и маневреността на ракетата Ви, както и Вашият комфорт.

Размерите грипове биват:

  • Грип 0 . Той е подходящ за деца или юноши и девойки с по-малки ръце. Обиколката на дръжката е под 10.5 см.
  • Грип L1 4 1/8 с обиколка 10.5 см. Препоръчва се за юноши, както и жени с по-малки ръце.
  • Грип L2 4 1/4 . Тяхната обиколка е 10.8 см и ги прави подходящи за жени с нормален размер на ръцете. Разстоянието от основата на дланта до върха на средния пръст трябва да е 16 до 17 см.
  • Грип L3 4 1/2 с обиколка 11,.1 см. За мъже с нормален размер на дланите, т.е. с разстояние от основата на дланта до върха на средния пръст от 17.5 до 18.5 см.
  • Грип L4 4 3/4.  За мъже с голяма длан. Обиколката на дръжката е 11.4 см. Разстояние от основата на дланта до върха на средния пръст – 19 до 20 см.

Измерете дланите си. Проверете към коя група попадате и изберете по-малката. Това Ви позволява да добавите покривен грип върху основния. Така предпазвате основния грип, увеличавате обиколката на дръжката с около 1/16 инча и теглото на ракетата с 6-8 грама. Съществува голямо разнообразие от покривни грипове с различни качества.

Важно! Хванете дръжката на ракетата. Разстоянието между пръстите и дланта Ви трябва да бъде равна на дебелината на показалеца Ви.

Грипът е един от най-важните и в същото време честно пренебрегвани моменти при избора на подходящата тенис ракета. Той е от съществено значение за представянето ви, независимо дали сте професионалист или играете за удоволствие. Затова отделете малко време, за да изберете подходящия за вас грип.

Ако дръжката на ракетата ви е твърде дебела или твърде тънка, това би променило изцяло усещането ви по време на игра - така грипът се превръща в ключов елемент за сигурен контрол и голяма увереност на корта. Заради това почти всички тенис ракети се предлагат в няколко варианта с различни размери на грипа.

Когато си купувате ракета, е важно да имате предвид, че е по-лесно да се увеличи размера на хвата, отколкото да се намали. Затова, ако се двоумите между два размера на дръжката - изберете по-малкия. А след това спокойно можете да си сложите подходящ покривен грип. Този вариант дори е за предпочитане, тъй като гриповете се износват и когато се протрият или скъсат е нужно да се сменят. И понеже основният грип се сменя по-трудно от покривния, ще ви бъде от полза да използвате такъв. 

Помнете, че за да имате винаги отличен контрол върху ракетата, е добре често да сменяте грипа. Можете да разгледате тук качествени грипове от водещи световни производители на достъпни цени.