0,00 лв. (0)

Нямате добавени продукти в количката.

Как да избера правилните ски?

Искате да изберете правилните ски?

 

Ако Ви предстои покупка на ски, трябва да знаете, че универсални модели не съществуват. При избора на модел трябва да се ръководите от няколко фактора, сред които – ниво на уменията Ви, височина, стил на каране, тип терен и др.

Повече информация за някои от факторите ще намерите по-долу.

Ръст – най-важният фактор. Вашият ръст определя дължината на ските, от които се нуждаете. Класическият метод за определяме на ски според ръста на човек е следния:

 • Изправяте се, повдигате се на пръсти и премервате разстоянието от земята до ниво между брадата и носа. Дължината на ските трябва да бъде максимално близка, до измереното от Вас разстояние.

Трябва да се отбележи, че като всяко правило и това има изключения.  По-тежките скиори се нуждаят от по-дълги ски, а по-леките от по-къси. Скоростта и динамиката на каране също имат значение – за бързи и широки завои са подходящи  дългите, а за бавни и резки завои – късите.

Примерна таблица:

Ръст (cm) Дължина на ските (cm)
132 115 - 130
137 125 - 140
142 130 - 145
147 135 - 150
152 135 - 155
158 145 - 165
163 150 - 170
168 155 - 175
173 160 - 180
178 165 - 185
183 170 - 190
188 175 - 195
193 180 - 200

Трябва да различавате различните видове ски или поне основните групи. Основното деление е по пол – мъжки, дамски и детски.

Голям избор от ски можете да намерите тук.

Има 4 вида ски според терена и уменията на скиора. Те са:

 • Общо-планински (All-mountain) – повечето алпийски ски са в тази категория. All-mountain са ските, които са подходящи за всеки вид сняг и ще се представят добре при всякакви условия. По-тесните са за обработени писти, а по-широките – за по-пухкав сняг. За пухкав сняг – създадени са да се плъзгат върху необработен, пухкав сняг. Обикновено са с по-широка талия, което помага на скиорите да не потъват в преспите, но прави управлението им по-трудно.
 • Ски със завити краища – популярни основно сред фрийрайд скиорите. Идеални за пързаляне и подскачане в двете посоки.
 • Състезателни ски – известни още като слалом ски и гигантски слалом ски. Не се различават драстично от all-mountain моделите. Състезателите знаят много добре от какви точно ски имат нужда и обикновено те се правят по поръчка.

След като сте избрали вида ски според терена, на който искате да ги карате, следва да определите нивото на уменията си. Налице са ски за:

 • Начинаещи - никога не сте се качвали на ски или сте се качвали само няколко пъти.
 • Средно ниво - карате ски, свикнали сте с тях и се чувствате готови за по-високо ниво.
 • Напреднали - карате спокойно и свободно на всякакви видове писти.
 • Експерти - отлични скиорки умения независимо от терена.

Хубаво е да вземете ски, които отговарят на Вашите възможности или са една идея над тях, за да Ви осигурят поле за развитие.

Важно е да обърнете внимание и на твърдостта при избора на подходящите за вас ски:

 • -меки ски – подходящи са за начинаещи и любители, които искат лесно да уловят основните техники. Те са идеален избор за каране както по по-мек сняг, така и по добре отъпкани писти. С тях завоите трябва да се взимат леко и плавно, защото иначе има опасност от неприятно странично приплъзване, придружено от силна вибрация.
 • -средно твърди ски – това са универсален тип ски, подходящи за хора със средни скиорски умения. С тях на какъвто и тип склон да попаднете, по време на спускането всичко зависи само и единствено от вас и вашата смелост и способности.
 • -твърди ски – те са подходящи за идеален твърд сняг и се препоръчват само за напреднали скиори, които са сигурни в своите умения на пистата и не се страхуват да ги демонстрират. С този тип ски се завива по-трудно, което ги прави перфектни за бързо каране (слаломи).
 • -специализирани ски – това са ски за каране по точно определени трасета. Напоследък те придобиха доста голяма популярност - например карвинг или фрирайд. В Европа има достатъчно подходящи за тях места, като някои дори се намират в България.

 

Ските определено са една от най-важните части от вашата зимна екипировка. А когато знаете на какво ниво сте и какъв е вашият стил, лесно можете да се ориентирате какви ски да си купите. Благодарение на невероятните постижения в технологиите през последните две десетилетия, този спорт никога не е бил по-достъпен както за начинаещи и любители, така и за професионалисти и "ветерани" на пистите. 

Ключът към избора на правилните ски, както стана ясно, се върти около три неща - способностите ви на скиор, вашия стил и вида на снега и пистата, където ще карате. И за да намерите ските, които са най-подходящи за вас, е най-добре да се доверите на доказани световни марки, които гарантират качество на достъпни цени. Изберете своите ски от тук и не забравяте, че истинският тест е на пистата!

избор на ски