0,00 лв. (0)

Нямате добавени продукти в количката.

Как да избера ски обувки?

Правилният избор на обувки за ски?

 

Един от най-важните моменти при избор на ски екипировка (а защо не и най-важният), е изборът на обувките. Именно те са тези, които правят връзката между ските и тялото Ви. Чрез тях осъществявате контрол върху ските и затова е задължително да се чувствате комфортно в тях.

Чудите се как да си изберете подходящи обувки за ски? Както знаете, всеки човек е уникален и всяка структура притежава своите характерни особености. Затова, за да се спускате добре, ще ви бъде нужна стабилна платформа, върху като тялото ви да бъде поставено в правилно положение. 

Ски обувките обикновено се състоят от две части – вътрешна (отопляваща) и външна (пластмасова), в която се намира основата на обувката и която придържа крака и го защитава от травми. Следователно при избора на подходящи обувки за ски най-важното, на което трябва да обърнете внимание, е удобството. За да го получите, трябва да се съобразите с вашите индивидуални особености.

Преди да закупите ски обувки най-важното, което трябва да знаете е дължината на стъпалото.

Дължината на Вашето стъпало отговаря на размера на ски обувките. Например, ако дължината е 28.5 cm, то трябва да изберете обувки с размер 28.5. В изправено състояние при нормална стойка пръстите Ви трябва да опират съвсем леко в предната част на обувката, така при натиск (например в завой) ще се чувствате комфортно.

Първото, което трябва да направите, е да разберете мерките на вашия крак. За да подберете подходящата обувка за ски, е нужно да измерите и дължината на стъпалото ви, и неговата ширина, включително и при пръстите и петата. Нужно е да знаете и височината на стъпалото си, за да придобиете представа какъв е обемът на целия ви крак. При подходящите ски обувки, когато стоите неподвижно, пръстите ви трябва леко да опират в предната част на обувката, но при ходене не трябва да усещате никакъв натиск. 

Щом намерите модела, в който чувствате комфорт и удобство, когато сте изправени или ходите, то тогава идва следващият момент - свиване на коляното и приклякане. Важно е в това положение да можете свободно да премествате тялото си назад, като петите ви трябва да натискат задната част на ски обувката, а бедрото ви да бъде обвито равномерно от горната й част, без тя да му оказва никакъв натиск. А когато се накланяте напред, може да усетите леко натискане в предната част, но въпреки това бедреният мускул трябва да може да се движи свободно.

Твърдостта на обувките зависи от нивото на Вашите скиорски умения. Колкото по-твърди са - толкова по-трудно се правят завои. Така че, ако сте начинаещи или средно напреднали, насочете се към модел с по-малка твърдост.

За повече информация, вижте нашата Таблица с размери.

Има два основни вида ски обувки:

- Ски обувките за спускане - или още се наричат алпийски. Те са по-твърди и са така направени, че да задържат крака и глезена здраво на едно място.

- Ски обувки за пресечена местност - те трябва да стоят плътно около прасеца и да държат петата точно на мястото, докато в същото време дават възможност на пръстите на краката да се движат свободно.

Важно е да знаете, че високите и твърди ски обувки са подходящи за спускане, докато леките и ниски улесняват карането през пресечена местност.

От основно значение е и широчината на обувката за ски. Правилото гласи, че по-напредналите и смели скиори и професионалистите трябва да избират по-тесни в пръстите модели - до 102 мм. По този начин при развиване на по-висока скорост се увеличава стабилността за сметка на комфорта - цена, която по-добрите скиори трябва да платят. А за начинаещите и средно напредналите са подходящи модели с широчина от 102 до 105 мм., които дават и сигурност, и комфорт на пистата.

Изберете качествени ски обувки , с които ще се чувствате удобно и сигурно - избирайте ги с идеята, че ще ги носите дълго! Това е най-важната част от ски екипировката ви и ако е нужно, инвестирайте повече средства именно в нея.

Цените на ски обувките могат да варират в зависимост от вида и способностите на скиора. Обикновено за начинаещите са около 150 лв., като стигат до над 1500 лв. за експерти, за които могат да бъдат специално направени стелки и форми на обувките. 

Изберете ски обувки от тук, като се доверите на водещите световни производители, които гарантират перфектно качество и сигурност на пистата на достъпни цени.

Ски обувки