0,00 лв. (0)

Нямате добавени продукти в количката.

Как да избера тенис ракета и кордаж?

Как да избера тенис ракета?

Ако тепърва навлизате в тениса и не знаете от каква ракета се нуждаете или искате да замените старата с нова, ние сме тук, за да Ви помогнем.

При избора на тенис ракета преди всичко от значение са характеристиките, с които тя разполага и дали те отговарят на Вашите нужди, стил на игра и ниво на умения.

Повече мощност, повече комфорт, повече сила? Или и от трите по малко? Това са само част от характеристиките, които ще се отразят на изпълнението Ви. Ако прибавите и теглото на ракетата и размера на главата бихте се объркали още повече. Правилната комбинация от тези критерии ще доведе до най-добри резултати на корта.

 • Тегло и баланс. По-тежките ракети (300-340 гр.) са с баланс съсредоточен в дръжката, за повече контрол и маневреност. По-леките от тях (280-300 гр.) са сравнително по-балансирани и осигуряват повече сила, но по-малко контрол. Балансът на най-леката категория ракети (260-280 гр.) е ориентиран към главата и дава повече маневреност и мощ.
 • Размер на главата. Тук действа зависимостта, че колкото по малък е размера на главата, толкова повече плътност и контрол на ударите се наблюдава, а sweet spot-а става по-малък. Ракетите с малък размер на главата са подходящи за професионалисти и напреднали играчи, докато ракетите с голяма глава – за средно напреднали и начинаещи.
 • Ширина/профил на рамката. Колкото по-широка е рамката, толкова повече сила генерира тенисиста.  За професионалистите и напредналите играчи, които обичат да произвеждат повече топспин при удар, са подходящи ракети с по-тесен профил.
 • Модел на наплитане на кордажа/String Pattern. Гъстотата на наплитане на кордажа оказва голямо влияние както наизпълнението Ви, така и на усещането при игра. С по-рядко наплетена ракета кордажът се движи по-свободно и топспин ударите се изпълняват по-лесно. При ракета с по-отворен модел на наплитане, обтягането на кордажа се усеща по-малко. Недостатък на рядкото наплитане е, че кордажа се износва и къса по-бързо. Гъстото наплитане осигурява повече контрол върху топката, за сметка на по-малък топспин ефект. Износването става много по-бавно, заради по-малкото триене.
 
 
Разгледайте нашия голям избор от предложения специално за Вас тук.

Основните категории, на които можем да разделим тенис ракетите са:

 • С максимален контрол. Този вид ракети е предпочитан от най-големите професионалисти в тениса. Те са най-тежките – от 305 до 350 грама, с размери на главите, които варират от 85 до 98 кв.ин., профили от 12 до 22мм и баланс от 305 до 320 мм. Ракетите са с ниско ниво на сила, затова ще Ви е необходима възможност сами да генерирате достатъчно мощ при удар, за да играете с тях. Изисква се изключителна прецизност на ударите, добре изградена техника и физическа сила.
 • Повече контрол, по-малко сила. Ракети с тегло от 290 до 305 грама. Различават се от горния вид по това, че разполагат с повече сила, което се дължи на баланса – от 315 до 330 мм. Те също притежават много добър контрол, а размера на главите е в рамките 95-102 кв. ин. Подходящи са за професионални тенисисти и много напреднали любители.
 • Баланс между контрол и сила. Ракети с тегло 270-290 грама, размер на главите 100-105 кв. ин., баланс 330-340 грама и дебелина на профила 22-26 мм. Препоръчват се за напреднали и средно напреднали мъже и жени, които търсят ракета, която комбинира контрол и сила.
 • Повече сила, по-малко контрол. Теглото на ракетите от тази категория варира между 260 и 275 грама, което ги прави идеални за начинаещи мъже и жени. Те генерират повече сила за сметка на контрола. Размерът на главата е от 100 до 110 кв.ин. Подходящи са и за напреднали деца, които правят преход към по-дълга ракета.
 • Детски ракети. Тенис ракети с тегло от 230 до 260 грама и размер на главата от 100 до 110 кв. инча. Размерът и теглото им зависят от възрастта на детето.

Повече сила или повече контрол?

 • Размер на главата на ракетата. По-голямата глава осигурява повече сила и по-малко контрол, а по-малката глава – повече контрол и по-малко сила.
 • Обтягане на кордажа. По-силно обтягане = контрол. По-слабо обтягане = сила. Прекалено силното обтягане изисква много по-големи усилия при удар и може да доведе до контузии!
 • Твърдост и тегло на рамката. По-меката рамка абсорбира шока при удар и дава повече контрол, докато по-твърдата рамка увеличава мощта. Както вече отбелязахме при категориите ракети, по-тежките са с по-малко мощ, повече контрол и маневреност. Техният баланс е съсредоточен в дръжката и изискват силата да бъде генерирана от Вас самите. При по-леките ракети е обратното – по-малко контрол и повече сила.
 

Ето линкове към марките ракети, които предлагаме в Cortex Sport: HEAD, Babolat, Wilson, Prince.

 

Как да избера кордаж?

При избора на кордаж за тенис ракета трябва да се ръководите от 3 основни критерия: материал, дебелина и сила на обтягане. Това са неговите главни характеристики.

 • Дебелина. По-дебелият кордаж е по-издръжлив и износоустойчив. По-тънкият дава повече мощ и усещане по време на игра.
 • Обтягане. За всеки кордаж има стандарт на силата на обтягане. При намаляване на напрежението се увеличават силата и комфорта. При увеличаване на обтягането расте и прецизността на ударите.
 • Материал. Видовете кордажи според материала, от който са направени, са:

1. Естествени – осигуряват изключителна скорост на топката, обтягат се перфектно, дават невероятно чувство и комфорт. Сред недостатъците им трябва да се отбележи, че се късат по-лесно от синтетичните и са на по-висока цена.

2. Синтетични – те от своя страна биват еднонишкови полиестерни или многонишкови. Еднонишковите могат да бъдат изцяло или частично полиестерни. Те са издръжливи, дават контрол и максимум топспин. Предпочитан избор на професионалните тенисисти. Многонишковите се изработват от няколкостотин систетични микровлакна подредени в матрица, която представлява сърцевината му. Това ги прави по еластични и гъвкави и ги доближава до характеристиките на естествените кордажи. Дават комфорт, мощ и добро обтягане иобират голяма част от натоварването при удар.

3. Хибридни – създадени на базата на характеристиките на вертикалните и хоризонталните влакна. Първите (вертикални или основни влакна) осигуряват повече издръжливост и топспин, а вторите (хоризонтални или кръстосани) – мощ и комфорт. Хибридните кордажи комбинират различните качества на различните видове корди, за да увеличат издръжливостта, намалявайки триенето. Положителната им черта е, че могат да се създадат безброй много комбинации от предимства на различни корди, за да отговарят на нуждите на различните тенис играчи.