0,00 лв. (0)

Нямате добавени продукти в количката.

Как да избера тенис обувки?

Как да изберете правилните тенис обувки?

 

Правилният чифт обувки ще Ви помогнат да се чувствате комфортно и да издържите на тежките условия по време на игра. Те трябва да издържат на резките спирания и тръгвания, късите спринтове, както  и на честите странични движения. Когато купувате тенис маратонки трябва да вземете предвид Вашия стил на игра, вида на настилката, както и типа на краката Ви.

Разлики при видовете тенис обувки

Важно е да разграничите тенис маратонките от другите типове спортни обувки преди да направите покупката си.

Честите спирания и тръгвания докато се движите по корта влияят на предназначението на маратонките. Обувките за тенис обикновено са по-плоски и със специално разработени шарки на подметките, в зависимост от настилката, за която се препоръчват. Другите типове спортни обувки имат по-дебела и по-мека подметка, което понижава теглото и намалява въздействието, докато тенис маратонките са проектирани по-тежки и с по-голяма здравина. Обувките за тичане и другите типове спортни маратонки са предназначени за движение напред (ходене, тичане).

Стил на игра

Стилът Ви на игра оказва голямо въздействие на типа обувка, който Ви е необходим. Различните стилове предполагат различни движения, и за да се гарантира Вашата безопасност и издръжливост, правилният чифт маратонки е от огромно значение.

Играчи от основната линия

Този тип играчи обикновено използват предимно задната част на корта. Техните обувки изискват голяма странична опора, за да се справят с постоянните странични движения. Подметките на обувките им трябва да са издръжливи.

Играчи със силен сервис

За тях се препоръчват обувки с издръжлива предна и междинна вътрешна част, подсилени при пръстите. Важно е да се гледа за наличието на бомбе. То представлява допълнително парче гума от вътрешната страна на подметката при областта на пръстите и служи за увеличаване на издръжливостта.

Имайте предвид, че увеличаването на издръжливостта е право пропорционално на увеличаването на теглото при тенис маратонките.

Тип настилка

Видът на настилката на корта определя и вида на тенис обувките, които са Ви необходими. Твърдата настилка изисква маратонки с повече  издръжливост, докато за меките повърхности ще Ви трябват модели с по-добро сцепление на подметката.

Твърда настилка

При проектирането на обувки за твърда настилка се има предвид, че те трябва да са най-вече с висока издръжливост, устойчива подметка и горна част с голяма поддръжка. Подметките се износват по-бързо на твърди настилки, затова не забравяйте да ги проверявате и в случай на необходимост да ги замените. Материалите за горната част обикновено са по-солидни (кожа, винил и др.).

Клей кортове/Трева

Тенис обувките за този тип кортове се проектират с по-голямо сцепление. Маратонките за клей имат ръбове, които са разположени близо един до друг, за да не се запушват с шамот и играча да не се подхлъзне на корта. Подобни на тях са и обувките за кортове с тревна настилка– идеята им е да се предотврати подхлъзване и евентуално падане.

Анатомия на тенис обувката

Горна част

Съществуват много различни материали, които могат да бъдат използвани при изработката на горната част на тенис обувките: мрежа, синтетика, комбинирани.

Мрежестата горна част осигурява дишане на кожата. Синтетиката и кожата предлагат умерено количество подкрепа и дишане. Комбинираната горна част остава най-добрият избор, тъй като съчетава положителните качества на всички материали. Така имате едновременно дишащи и издръжливи маратонки за тенис.

В допълнение към горницата, изборът на подметка също е изключително важен. Тя влияе на Вашето изпълнение и в същото време се износва по-бързо от горната част.

“Heel Counter”

Представлява малка пластмасова вложка при петата, която увеличава поддръжката и Ви осигурява устойчивост при движение от едната на другата страна.

Омекотяване

Съществуват два начина за омекотяване при тенис обувките – чрез междинната подметка и/или чрез използването на специфични смекчаващи системи при различните марки. Голяма част от производителите използват пяна за омекотяване. Различните системи са специално разработени за различните видове маратонки.

Най-разпространеният начин за омекотяване е използването на междинна подметка EVA. Този тип подплънка също се разработва специално за различните видове маратонки и е лека, издръжлива и гъвкава.

Разликата в абсорбирането на шока при мъжките и дамските обувки е много важна. Можете  да търсите обувки с добро омекотяване, но следете дали те осигуряват и добра поддръжка на крака.

Ето линкове към марките маратонки, които предлагаме в Cortex Sport: HEADBabolatWilsonPrince.

Подметки и сцепление

Основният фактор, който влияе на избора на подметки, е повърхността на корта, на който ще ги използвате. Различните типове включват: традиционна рибена кост, гладки подметки, които не оставят следи, подметки за клей корт и др.

Рибена кост

Дизайн на подметката, който дава възможност за оптимални странични движения, гарантирайки, че играча няма да се подхлъзне. Осигурява повече издръжливост на твърди кортове.

Гладки подметки, които не оставят следи

Обувките с гладка подметка не „залепват” за повърхността, докато правите странични движения. Те не оставят следи по кортовете, докато играете.

Подметки за клей кортове

Този вид подметки обикновено са с шарка тип „рибена кост”, но се уверете, че протекторите не са твърде дълбоки, за да не нараните настилката. Клей обувките са с олекотен дизайн и изискват висока трайност на меки повърхности.

Тип/Форма на крака

Преди да изберете тенис обувки определете Вашия тип крак, за да определите в каква степен ще имате нужда от странична поддръжка и омекотяване. Ако не сте сигурни какъв е Вашият тип, направете си прост „мокър тест”. Намокрете крака си и оставете отпечатък на пода или на лист хартия. По-долу ще видите 3-те основни типа.

 

Тип 1: Ако по-голямата част от стъпалото Ви е оставила отпечатък. В такъв случай се нуждаете от по-стабилни обувки за тенис.

Тип 2: Ако отпечатъкът е умерен. Потребителите с такъв тип крак се нуждаят от издръжливи и гъвкави маратонки.

Тип 3: Ако има голяма открита площ при извивката на крака, която не докосва земята. Имате нужда от по-гъвкави маратонки за тенис, които да абсорбират шока при бързи странични движения.

Кога е необходимо да смените тенис обувките си?

Правилото гласи, че трябва да смените тенис обувките си след 500 мили (около 800 км) употреба, но да определите кога сте ги изминали може да се окаже трудно. Затова има други признаци, по които да прецените. Ако забележите, че шарката на протектора се различава по-трудно, особено ако има изцяло гладки зони, има опасност да се подхлъзнете на корта.

Пазарувай от тук